afifah.
I am not in the mood
Friday, August 3, 2018 | 0 feedback(s)

Assalamualaikum! Hi.



Hari ini sepatutnya post entry part III (my life in Semarang) but tooooo lazy to write and post. haha. should I write something about - money, survival tips? lol.

Sepanjang praktikal ni aku just banyak buat kerja menulis. even sometimes terfikir kenapa dulu rajin menulis?! sekarang ni macam em, malas like seriously!!!. dulu, boleh siapkan cerpen sampai 3-5 muka surat. sekarang ni nak sambung buat manuskrip untuk Monophobia pun malas. memandangkan malas so I will just write another story lah. lagipun, totally forget pasal Monophobia tu. jalan cerita kahkah. last update 2015/2016. lepastu tak update sebab konon busy ceh padahal ada masa pun tak buat.

Mungkin salah satu sebab kenapa malas sambung sebab banyak sangat fakta psikologi yang aku kena guna. I dont know. aku just search buku2 psikologi then try buat research sendiri. payah kan? hm.

So, ill let you guys know lepas buat sinopsi baru Monophobia. Stay tune!!


xoxo,
Afifah.

Labels:





what did I learn? (Semarang, PART II)
Monday, July 23, 2018 | 0 feedback(s)

Assalamualaikum and hello to everyone!

Bagi yang masih tak sempat baca part I, silakan ke link ini so that you guys tak lah pening sangat.

Kali ini lebih kepada apa yang aku belajar sepanjang tiga minggu di Semarang (aku share dua dulu so kalau ada masa, aku sambung part III). Baca bullet satu-satu kay.



terlalu banya acronyms!
  • macam mana boleh terjadi? sebab maybe senang nak faham lah. bagi mereka. for example lah yang aku tahu, batagor - bakso tahu goreng. amazing kan? haha. so aku nak cerita how funny I am masa diorang tengah berbual dengan aku. so, ada seorang student lelaki bagitahu apa course dia ambil. then, dia pula tanya aku, "prodi kamu apa?" jadi I was like, parody? ada lah dalam 10 saat krik krik. kemudian dia sambung "prodi itu program studi" hahahaha. means, course! another acronym yang aku belajat - MieAGor (Mie Ayam Goreng), NasGor (Nasi Goreng) dan banyak lagi lah! haha.

mereka sungguh puitis!
  • aku suka menulis puisi since sekolah rendah. tulis cerpen lah macam tu. kalau subjek Bahasa Melayu memang suka sangat sebab boleh menulis. dan, aku paling suka baca puisi pemuisi orang Indonesia sebab sungguh puitis, mendalam dan banyak lagi lah. aku paling suka movie Ada Apa dengan Cinta (AADC) sebab banyak guna puisi. Ok straight to the point, aku hadir satu seminar untuk buat berita (for the sake of internship), tak terfikir pula, one of their sasterawan negara datang, D. Zawawi Imron. then, dia berpuisi. aku seriously tak dapat fokus merakam video sebab mendalam sangat puisi yang dia sampaikan. aku paling suka tajuk Ibu. 
  • salah satu contoh puisi yang aku suka - Kafilah Nurani I
Sesal dan lelah
Memang milik manusia
Menang dan kalah
Kita terima dengan senyum yang lega
Derap yang mengalir di dasar sungai purba
Sebut saja airmata arwah
Meminum jangan setetes
Sebab dahaga bisa juga menggelapkan mata
Tenggaklah sepuas-puasnya
Sampai senyummu mawar
Dan matamu sinar yang pijar
Saat langit dan bumi bersatu dalam Sabda
Tibalah saatnya
Kau hunus badik cahaya dari sarung sejarah

And actually masih banyak yang aku nak share tapi aku tak mampu taip panjang-panjang. see ya part III!

xoxo,
Afifah

Labels: , ,