afifah.
a week in Semarang, Indonesia ( PART I )
Friday, July 13, 2018 | 0 feedback(s)

Assalamualaikum

So hey everyone! hehe

setelah seminggu aku berada di Semarang, aku boleh simpulkan bagaimana kehidupan aku di masa akan datang. Well, kita mulakan satu persatu.

1. Perjalanan ke airport
- aku bergerak dari rumah (aku tak mention yang aku dah pindah kan? well, ya.. aku pindah. tak stay kolej lagi since aku maybe agak sibu next semester so it's better to stay outside) jam 02.45pm. sebelum gerak tu memang dah siap packing dan mandi. so lepas mandi, i decided to rest-lah-sangat (tidur!). then Puan Zakiah called, diorang dah tunggu depan gate Pintu Timur. Nasib baik, memang dah bersiap hahaha

2. Airport
- konon-kononnya sampai kat airport nanti nak makan oden sebab mengidam sangat. tapi, hm, tooooo sad, memang tak sempat. lagipun, kena cepat sebab gate dah buka. sampai kat gate, tidur lagi sekejap tapi dalam hati macam eksaited pastu sedih pastu kacau. entah lah, too many things to think about. lepastu, dalam pukul 5 lebih begitu dah ready. aku duduk tengah, B. of course kiri kanan memang ada. a lil bit nervous sebab tak tahu siapa duduk sebelah kiri since aku dah tahu kanan aku ni siapa. tunggu punya tunggu sebab nak berdiri bagi laluan masuk kan, memang tak ada. mula-mula tu anggap lambat sebab manalah tahu last minute tiba-tiba ada. just like k-drama kan. last-last ada juga. after 10 minutes macam tu, memang tak ada. yaiy! I had the chance to sit dekat cermin. then bolehlah ambil gambar. keke.

3.Achmad Yani Airport
- finally! aku sampai. kat imigration tu, abang tu pelik sebab dengar aku berbahasa indonesia. "bahasa indonesia udah lancar banget ya?" haha, dia tak tahu tempat aku memang banyak orang Indo (Sabah) dan, maybe sebab banyak tengok movie Indo / lagu. Pak Bambang dan Pak Agus jemput dan bermulahlah kisah aku kat negara orang, Indonesia.

4. Makan
- ok this part memang opinion aku 100% kay, please know that. aku makan dekat sebuah warteg (warung) nasi Padang. first time makan makanan Indonesia. to be honest la kan, aku memang kenyang gila sebab apa? sebab makan makanan in-flight (Pak Nasser Nasi Lemak). aku makan sayur singkong. ini agak pahit sikit berbanding masakan mak aku. this one lebih pahit dan, aku ambil teur rebus. so overall just nice lah bagi orang kenyang. tak pedas. keropok pun sedap. tapi, aku terkejut sebab teh ais Indonesia ni just teh tanpa susu. and you guys also can choose nak manis or tak. since I prefer manis, I said es teh manis tapi seriously, manis gila! gula tak larut lagi haha. btw, semuanya sedap. mungkin juga sebab aku jenis kuat makan hahaha.


....sambungan part2 nanti kalau aku rajin. haha


xoxo,
Afifah

Labels: , ,





A Better Tomorrow
Thursday, June 28, 2018 | 0 feedback(s)

Assalamualaikum

AMARAN KERAS PEMBACAAN. YANG TAK TAHAN DENGAN KELUHAN, DILARANG BACA SAMA SEKALI.



I was a little bit upset today. Sebab kan ulang alik from kampus baru and lama since naik bas so memang benda ulang alik macam ni akan jadi sangat leceh. Especially when you want to rush kan semua, ya Allah sungguh satu cobaan. HAHAHAHA okay dengan tudung, baju, seluar semua hitam, imagine betapa panaznya. see? deal dengan matahari pun jadi lah.

Aku akan pendekkan cerita since so many people yang dah malas baca entri panjang lebar dan membebel (aku tak cakap blogger lain boring k jangan membawang). internship aku ni ada yuran yes because it's international (indon je powwwwn!) tapi still kena bayar yuran. half sponsorship lah katanya. so, aku betul sumpah tak baca whatsapp Puan Zakiah kononnya nak bayar kat bendahari di kampus lama. memandangkan bendahari pindah office - kampus baru so, terhegeh-hegeh lah naik bas pukul 10 but before that ke ATM dulu cucuk duit. 

Sampai kampus baru, akak (or maybe puan) yang jaga kaunter tak tahu apa-apa information pasal latihan industri international ni. so, try call Puan Zakiah since dia yang incharge dalam hal ni. and guess what, kena bayar dekat kampus lama, bendahari. and..., yang paling menyakitkan hati, tadi masa ke ATM, lalu office bendahari. hm, seriously.

Masa tunggu bas (cafe) terfikir pula nak beli untuk lunch sekali. apalagi, memang beli. HAHA. then terus ke Pekan Tg Malim konon nak tukar duit ke rupiah terus. sebab dah alang-alang kan. my tips to everyone yang belajar, intern or even travelling kat luar negara, tukar wang kat mana-mana money changer asalkan bukan di airport. why? sebab rugi. serious rugi. haha. so, begitulah ceritanya.

Then, OTW ke office bendahari, one of my classmates called. katanya, yuran yang dah dikurangkan tu, bendahari tak alert or tak dapat info so, kena bayar yuran asal. almost 1K! kau rasa? dengan itu berhuhu lah kami. luckily, pensyarah yang urus latihan industri ni ada so kami ke fakulti dulu untuk bincang. sebab ini melibatkan wang yang sungguh banyak! boleh makan mcD 100 kali.

Bincang punya bincang, so pendekkan cerita, kena jumpa kak Ida. but, kak Ida cuti. see? ya Allah memang cobaan. why kak Ida? sebab kak Ida yang pegang memo. 3 jam menunggu dengan hanya jawapan, "datang esok je lah". hmmmm.

Okay, that's all!
memang sedih dan sungguh mengecewakan but biasalah setiap guruh pasti akan ada pelangi (ekkk macam pernah dengar)

xoxo,
afifah 💛

Labels: , ,